Menu
EUR
AlphaTheta (Pioneer) presenteert de XDJ-AZ: Lees hier alles wat je moet weten!

AlphaTheta (Pioneer) presenteert de XDJ-AZ: Lees hier alles wat je moet weten!

Door: Lars Beerda Reacties: 0

AlphaTheta (Pioneer) presenteert de XDJ-AZ: Lees hier alles wat je moet weten!

“Wordt dit een nieuwe standaard in clubs, festivals & cafés?”

Vandaag is het zover: de nieuwe all-in-one DJ controller AlphaTheta XDJ-AZ van AlphaTheta & Pioneer is gelanceerd! Deze nieuwe parel zou je de langverwachte upgrade kunnen noemen ten opzichte van zijn voorganger, de razendpopulaire Pioneer XDJ-XZ, vanwege het vergelijkbare design. 

Is het een vernieuwer onder de DJ controllers, of meer van wat we al kennen? Vandaag nemen wij de XDJ-AZ eens flink onder de loep, vergelijken wij ‘m met zowel zijn voorganger als vergelijkbare populaire DJ controllers zoals de Denon DJ Prime 4+ en de Numark Mixstream Pro, en schrijven wij een review van onze eerste indruk over de nieuwe XDJ-AZ.

Inhoud

AlphaTheta & Pioneer lanceren de all-in-one DJ controller XDJ-AZ, de upgrade van de XDJ,XZ. Lees snel onze review!

Eerste Indruk van de AlphaTheta XDJ-AZ

Op het eerste gezicht lijkt de XDJ-AZ opmerkelijk veel op de XDJ-XZ. De lay-out is herkenbaar en de heeft vertrouwde look van Pioneer, maar als je goed kijkt zijn er een aantal grote veranderingen doorgevoerd! Zo viel ons direct het verbeterde en grotere scherm op, iets waar veel Pioneer gebruikers al lang op zaten te wachten. Ook de jogwheels lijken opvallend op die van de CDJ-3000, wat voornamelijk voor ervaren DJ's onder ons een grote aanwinst zal gaan worden.

Het apparaat ziet er stevig gebouwd uit en heeft dezelfde professionele looks die we al jaren gewend zijn van AlphaTheta en Pioneer DJ. Het lijkt ons dat de XDJ-XZ gemaakt is op de wensen van de serieuze DJs en artiesten, en zal ongetwijfeld een nieuwe standaard gaan zetten in clubs, festivals & cafés- waar Pioneer overigens al jaren de standaard is.

Wat is er nog meer Nieuw?

Hoewel op eerste indruk de veranderingen subtiel lijken, is er veel aan de XDJ-AZ gesleuteld, en verbeterd ten opzichte van vorige modellen. Eén van de opvallendste upgrades lijkt ons de CloudDirectPlay. Dit is een nieuwe ingebouwde WIFI functie die standaard in de XDJ-AZ komt. Hiermee kan je tracks direct vanuit de cloud afspelen! Dit houdt dus in dat je niet meer beperkt bent tot de muziek die op een USB stick staat, maar een hele nieuwe database draadloos kan "inpluggen". Ook is Beatport geïntegreerd als abonnementsdienst, voor de DJ’s die graag de nieuwste nummers willen gebruiken in hun sets. Hoewel de analyse van je tracks nog steeds het beste vooraf op een laptop kan worden gedaan, is deze cloudgebaseerde optie een topfunctie als je verzoekjes van het publiek wil draaien.

Ook is de SonicLink draadloze hoofdtelefoonoptie viel ons op, waarmee je Bluetooth of draadloze headphones kan aansluiten op de controller met nagenoeg geen latency issues. Deze toevoeging geeft je veel meer bewegingsvrijheid, wat vooral tijdens lange sets iets comfortabeler kan voelen- want om met minder kabels te hoeven dealen is wat ons betreft namelijk altijd een pluspunt! Wij raden aan om de AlphaTheta HDJ-F10 draadloze koptelefoon eens te bekijken om meer te weten te komen over hoe dit werkt! 

Met de nieuwe toevoeging van een 32-bits D/A-converter chip van ESS Technology is de geluidskwaliteit er ook flink op vooruit gegaan ten opzichte van de XDJ-XZ, waardoor je hogere kwaliteit en dynamischere audio kan spelen, die grote locaties en clubs nog harder kan laat knallen.

Aansluitingen & Software

Net als de XDJ-XZ, is de XDJ-AZ een all-in-one DJ controller, die dus standalone gebruikt kan worden. Zoals de meesten van jullie al zullen weten, betekent dit dat je zonder laptop als DJ al uit de voeten kan met dit apparaat. Dit maakt de XDJ-AZ ideaal apparaat voor reizen en snel setups opbouwen. Mocht je toch liever een laptop willen aansluiten, ondersteunt hij ook Serato en Rekordbox, voor de DJ’s die standalone én met DJ software willen werken. De integratie met Rekordbox werkt, zoals bij alle Pioneer producten, ook perfect. 

Naar onze mening een minpuntje, is dat de achterzijde van de XDJ-AZ redelijk vereenvoudigd lijkt in vergelijking met vorige modellen. Er is nu nog maar één Ethernet-poort, en de Pro DJ Link hub wordt niet meer ondersteund. Voor de DJ die (meerdere) analoge apparaten gebruikt tijdens livesets zal dit een minpunt zijn, maar voor de meeste gebruikers zal dit waarschijnlijk geen groot probleem zijn. De meeste functies zijn vervangen en overgenomen door het touchscreen en de draadloze software, dus de noodzaak voor extra inputs is minder groot. 

Uiteraard zijn de kisten en flightcases ook weer verkrijgbaar voor de nieuwste modellen van AlphaTheta, en ze behouden dezelfde professionele looks die we door de jaren heen zo hebben leren waarderen. Zo kan je de nieuwe XDJ-AZ ook in stijl vervoeren.

Eindelijk een Groter Scherm!

Een van de meest enthousiasmerende upgrades aan de XDJ-AZ is het grotere, heldere touchscreen scherm. Dit scherm laat meer trackinformatie zien dan bij vorige Pioneer modellen en reageert een stuk sneller. Ook kun je met dit nieuwe scherm nu 4 waveforms tegelijkertijd lezen, en je effecten, loops, en pads beter zien. Je kan nu dertien tracks tegelijk weergeven in de muziekbibliotheek, wat muziek zoeken in je playlists veel sneller en efficiënter maakt tijdens live shows.

Wat ons ook opvalt, is dat veel functies die vroeger via hardware bediend werden, nu via het scherm gaan. Dit maakt de interface lekker overzichtelijk en zorgt voor meer ruimte en rust rondom de knoppen op de controller. Een mooi voorbeeld hiervan is de "mixer settings" knop, die naar het scherm verplaatst, en daarmee dus ruimte maakt voor nieuwe functies.

AlphaTheta XDJ-AZ vs Pioneer XDJ-XZ

Waarschijnlijk de vergelijking die veel DJ's en expertsn het meeste zullen gaan maken, is tussen de AlphaTheta XDJ-AZ en zijn voorganger, de Pioneer XDJ-XZ. Hoewel beide apparaten op het eerste gezicht erg veel op elkaar lijken, komt de XDJ-AZ met veel verbeteringen: 

De XDJ-AZ heeft bijvoorbeeld een groter scherm, meer standalone kanalen, en heeft ingebouwde WIFI ondersteuning (StreamingDirectPlay) voor het streamen van muziek via Beatport en andere professionele streamingdiensten.

De XDJ-XZ heeft betere connectiviteit met externe apparaten dankzij de Pro DJ Link hub technologie voor externe analoge input. Voor DJ's die bijvoorbeeld externe instrumenten gebruiken in hun sets, lijkt op dit moment de XDJ-XZ nog steeds de beste optie te zijn, ook gezien deze tegenwoordig steeds goedkoper begint te worden.

  • Scherm: De XDJ-AZ heeft een groter, sneller en verbeterd touchscreen.
  • CloudDirectPlay: Je kan op de XDJ-AZ via CloudDirectPlay muziek streamen via BeatPort, Tidal of cloud-based.
  • SonicLink hoofdtelefoonoptie: Draadloos heaphones gebruiken zonder latency.
  • 32-bits D/A-converter: Voor hogere geluidskwaliteit output.

Kortom, is de XDJ-AZ een flinke upgrade voor DJ's die zich willen onderscheiden van de rest.

AlphaTheta (Pioneer) XDJ-AZ vs Denon Prime 4 & Numark Mixstream Pro vergelijking. Lees onze review snel!

Vergelijking met Andere DJ Controllers

De AlphaTheta XDJ-AZ zal het moeten gaan opnemen tegen andere populaire all-in-one DJ-controllers op de markt, dus laten we eens gaan kijken hoe de XDJ-AZ zich verhoudt tot zijn competitie! Hieronder vergelijken wij de XDJ-AZ met twee populaire concurrenten, de Denon DJ Prime 4+ en de Numark Mixstream Pro.

AlphaTheta XDJ-AZ vs Denon DJ Prime 4+

De Denon DJ Prime 4+ is een van de meest populaire all-in-one DJ controllers en een serieuze concurrent van de XDJ-AZ, of Pioneer in het algemeen. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen de Prime 4 en de XDJ-AZ:

  • Scherm: De XDJ-AZ heeft een groter touchscreen scherm, terwijl de Prime 4+ meerdere schermen heeft voor andere functies.
  • CloudFunctionaliteit: De XDJ-AZ heeft CloudDirectPlay, iets waar de Prime 4+ en Denon weer andere cloud opties aanbiedt.
  • Gebruiksgemak: De interface van de XDJ-AZ ziet er minder overweldigend uit, maar biedt verbelijkbare prestaties.

Voor DJ's die gewend zijn aan het Pioneer ecosysteem, is de XDJ-AZ een logische upgrade, terwijl de Prime 4+ wat meer opties biedt voor diegenen die graag experimenteren tijdens hun set.

AlphaTheta XDJ-AZ vs Numark Mixstream Pro

De Numark Mixstream Pro staat bekend om zijn betaalbaarheid en gebruiksgemak, maar mist een aantal professionele functies die de XDJ-AZ wel heeft:

  • Audiokwaliteit: De XDJ-AZ biedt een hogere geluidskwaliteit met de D/A-converter.
  • Functionaliteiten: De XDJ-AZ heeft meer functies voor professionele DJ's, waaronder 4-kanaals mixing, grotere jogwheels en complexe FX.
  • Scherm: De XDJ-AZ heeft een geavanceerder en groter touchscreen.

Numark is een goede keuze voor beginners, maar de XDJ-AZ is de betere keuze voor professionele DJ's die op zoek zijn naar kwaliteit.

Gebruikerservaring

De XDJ-AZ komt met een nieuwe, snellere processor, dus je zal direct merken hoe snel deze draaitafel werkt. De workflow lijkt veelbelovend soepel te zijn, en de nieuwe functies zoals key sync, key shift, en SonicLink maken deze controller gereed om met de wensen van de modernere DJ’s mee te komen. De aura van dit apparaat is indrukwekkend strak, kenmerkend aan Pioneer, en het output geluid is gegarandeerd van de beste kwaliteit dankzij de 32-bit ESS-omvormer.

Hoewel Pioneer- en AlphaTheta producten met veel geavanceerde functies komen, voelen ze altijd vertrouwd en simpel aan, vooral voor DJ’s die al bekend zijn met de Pioneer signature, maar de learning curve is klein op deze apparaten. Dit maakt de XDJ-AZ zowel geschikt voor de meest ervaren DJ’s onder ons tot de DJ’s die net begonnen zijn.

Conclusie: Is de XDJ-AZ een Upgrade?

De AlphaTheta XDJ-AZ is zonder twijfel een indrukwekkende all-in-one DJ controller, vooral voor DJ’s die op zoek zijn naar een controller die in de toekomst mee kan komen met de Pioneer DJ standaarden. Hoewel merken als Denon deze nieuwe technologie al wat langer gebruikten, brengt de XDJ-AZ zat verbeteringen met zich mee, en is een absolute upgrade ten opzichte van de van zijn voorganger, de Pioneer XDJ-XZ.

Voor DJ's die al bekend zijn met de CDJ-3000 of de DJM-A9 mixer, is de XDJ-AZ een betaalbaarder en vergelijkbaar alternatief. Het apparaat is ook erg toekomstbestendig dankzij de Wi-Fi- en Bluetooth-functionaliteit en de integratie met cloud-based muziekdiensten, zoals Beatport en Tidal.

Enthousiast geworden? Bij Dutch DJ Equipment hebben wij de AlphaTheta XDJ-AZ binnenkort op voorraad, en deze zal ook te bewonderen zijn in onze showroom en winkel in Wezep! Ben je benieuwd naar dit nieuwe pareltje of wil je meer informatie hebben? Neem gerust contact met ons op of kom een keertje langs in de showroom om ons aanbod te bekijken en testen.


Reacties (0)

gravatar
RanF
Geplaatst op 2024-10-14 16:17:11
Heeft de AZ een groter scherm dan de Prime 4+? Ik dacht zelf gelijkwaardig.
Prime heeft ook Zone out, extra xlr uitgangen voor “andere (tweede) ruimte”
en Prime laat op alle 4 de kanalen ook line in of phono toe, meen ik
en scheelt een kleine 1000
Nou klink ik als Denon adept, maar als beide het gewoon als volwaardige standalone controllers flikken, zijn het beide gewoon heerlijke monsters en zit je met Pioneer gewoon weer veel dichter bij de club-standaard.
Nu maar hopen dat veel merken gaan volgen en concurrentie de prijzen wat drukt
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €250,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »