Menu
EUR
Actieve en Passieve Speakers: Wat zijn de verschillen?

Actieve en Passieve Speakers: Wat zijn de verschillen?

Door: Jeffrey Kops Reacties: 0

Actief vs. Passief: Wat zijn de verschillen tussen deze speakers?

Als je op zoek bent naar een nieuwe geluidsset voor thuis of voor in een professionele setting zoals een studio, kom je al gauw de termen “Actieve speaker” en “Passieve speaker” tegen. Vandaag gaan we kijken naar wat "Actief" en “Passief” nou eigenlijk over een luidspreker zegt, wat de verschillen tussen de twee zijn en we gaan op een rijtje zetten wat de voordelen van beide zijn. Zo kun jij een beter doordachte keuze maken voor in je audio setup. 

Inhoud

  • Wat is een actieve speaker
  • Wat is een passieve speaker
  • Grootste verschillen tussen actief en passief
  • Voordelen van actieve speakers
  • Voordelen van passieve speakers
  • Conclusie

Wat is een Actieve Speaker

Een actieve speaker is een luidspreker waarbij geen externe versterker nodig is om de speaker van geluid te voorzien. Dit komt doordat er bij actieve speakers een versterker ingebouwd zit. Het enige wat je nodig hebt om de speaker geluid te laten maken is een geluidsbron zoals een laptop, smartphone, microfoon of audio interface. Of natuurlijk een DJset. Je kunt de speaker direct aansluiten op zo’n geluidsbron waardoor het erg makkelijk op te zetten is. Je ziet actieve speakers vaak in een setting waar gebruiksgemak voorop staat zoals studiomonitoren voor muziekproductie, draagbare Bluetooth speakers en voor thuisgebruik. DJ's maken ook vaak gebruik van actieve speakers tijdens hun DJshows.

De versterker in een actieve monitor is er op gemaakt om de speaker te voorzien van genoeg vermogen zonder dat er extra randapparatuur voor nodig is. Dit maakt een actieve luidspreker een goede oplossing voor de luisteraar die graag een plug & play werking wil zodat er zonder te veel gedoe, extra kabels en apparatuur geluisterd kan worden. 

De actieve monitor maakt vaak ook gebruik van een ingebouwde DSP. Dit zorgt ervoor dat het signaal dat binnenkomt een bewerking krijgt die onder andere af is gesteld op de drivers en de omgeving van de speaker. Op deze manier zorgt de DSP ervoor dat het geluid wat er uit je actieve luidspreker komt altijd op een zo hoog mogelijke kwaliteit wordt weergegeven. 

Doordat de versterker voorzien moet worden van stroom heeft een actieve speaker altijd enige vorm van stroomtoevoer nodig. 

Enkele voorbeelden van actieve speakers zijn:

Actieve speakers hebben een ingebouwde versterker waardoor ze makkelijk te installeren zijn.

Wat is een Passieve Speaker

Een passieve speaker aan de andere kant is een luidspreker waarbij de versterker niet is ingebouwd. Dat betekent dat je dus nog een externe versterker of receiver nodig hebt om het signaal van de geluidsbron om te zetten naar geluid. Passieve monitoren zijn in principe alleen maar de “geluidsweergave” zonder enige vorm van versterking. Deze worden vaak gebruikt in luidsprekersystemen voor thuisbioscopen, high-end audio-installaties, en live-geluidssystemen.

Omdat een passieve luidspreker geen versterker heeft, zijn ze vaak wel flexibeler dan actieve speakers. Dit komt doordat je dus zelf de versterker erbij kunt kiezen, wat ervoor zorgt dat je precies kunt kiezen welke optie het beste bij jou, je wensen en je omgeving past. Dit maakt de passieve speakers dus ook een veel gekozen optie voor mensen die op chirurgisch niveau controle willen over hoe het geluid klinkt.  

Daarnaast is het ook mogelijk om zelf nog een aparte DSP vóór de versterker aan te sluiten zodat het signaal nog geoptimaliseerd wordt voordat het de versterker in gaat. Zo heb je zelfs nóg meer controle over je geluid. 

Aangezien een passieve speaker geen versterker ingebouwd heeft die voorzien moet worden van elektriciteit zit, hebben deze monitoren geen power input. 

Een aantal voorbeelden van passieve speakers zijn:

Een passieve speaker is een luidspreker zonder een ingebouwde versteker, deze moet je er dus nog zelf bij kiezen.

Grootste verschillen tussen Actief en Passief

Het grootste verschil tussen actieve en passieve speaker ligt in de versterker. Een actieve monitor heeft dus een versterker die is ingebouwd terwijl een passieve speaker een externe versterker nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Dit heeft de nodige gevolgen voor de manier waarop je de luidsprekers installeert, gebruikt en het geluid dat eruit komt. 

Installatie: 

  • Actieve speakers zijn gemakkelijker te installeren omdat je ze makkelijk kunt aansluiten op je audiobron zonder dat je daar extra apparatuur voor nodig hebt. Daarnaast zijn ze wel afhankelijk van een stroombron zoals een accu of netstroom. 
  • Passieve speakers zijn iets ingewikkelder en vereisen meer kennis en werk om ze te gebruiken aangezien je ze moet gebruiken in combinatie met een externe versterker. Deze luidsprekers hoeven daarentegen niet aangesloten te worden op een stroombron zolang ze verder geen actieve componenten bevatten. 

Gebruik: 

  • Actieve speakers zijn vaak makkelijker in gebruik omdat het vaak een plug & play werking heeft en je geen extra apparatuur nodig hebt. Daardoor zijn de monitoren uiterst geschikt voor iedereen die snel en makkelijk geluid wil. 
  • Passieve speakers zijn minder makkelijk te gebruiken maar daardoor ook een stuk flexibeler. Aangezien je de versterker er zelf bij moet kiezen, kun je helemaal zelf weten wat het beste bij jou en je wensen past. Zo kun je ervoor zorgen dat het geluid precies klinkt zoals jij wil.

Geluidskwaliteit: 

  • Actieve speakers hebben vaak ook een ingebouwde Digitale Signaal Processor (DSP) die ervoor zorgt dat het line-level signaal geoptimaliseerd is aan de speaker nog voordat het de ingebouwde versterker ingaat. Hierdoor wordt het geluid altijd geoptimaliseerd en gecontroleerd.
  • Passieve speakers bieden over het algemeen meer controle over het geluid omdat je de versterker zelf kunt kiezen. Je kunt er ook een eventuele DSP op aansluiten, wat nog meer controle over het geluid geeft.

Voordelen van Actieve speakers 

  • Eenvoudig in gebruik: 

Je hebt geen externe versterker nodig, waardoor het installatieproces makkelijker wordt. Dit maakt actieve speakers ideaal voor mensen die snel willen opzetten en beginnen met luisteren of opnemen. 

  • Compacter:

Omdat de versterker in de speaker is ingebouwd, bespaar je ruimte en voorkom je het gedoe van extra apparatuur. 

  • Optimalisatie in geluid:

Veel actieve speakers hebben ingebouwde DSP’s die het geluid automatisch aanpassen aan de speaker en de omgeving. Dit zorgt voor een betere geluidsweergave, zelfs zonder veel technische kennis. 

  • Draagbaarheid:

Actieve speakers zijn vaak lichtgewicht en kunnen batterijen gebruiken, waardoor ze ideaal zijn voor mobiele toepassingen, zoals voor mee op reis of buitenfeesten.

Voordelen van Passieve speakers 

  • Betere geluidskwaliteit:

Omdat je de versterker kunt kiezen, kun je deze optimaliseren voor de best mogelijke geluidsweergave. Hierdoor heb je meer controle over het geluid en dat kan resulteren in een geluidsweergave die meer is afgestemd op jouw wensen. 

  • Flexibiliteit:

Je kunt de versterker en speaker kiezen die het beste bij elkaar passen. Dit maakt passieve speakers ideaal voor audiofielen die specifieke geluidsinstellingen willen. 

  • Langere levensduur:

Passieve speakers gaan vaak langer mee, omdat de luidspreker gebruikmaakt van een externe versterker. Mocht de versterker kapot gaan, kun je deze eenvoudig vervangen zonder de hele speaker te moeten vervangen. 

  • Hoger vermogen:

Passieve speakers kunnen vaak hogere geluidsniveaus aan dan actieve speakers, omdat je ze kunt combineren met een krachtige externe versterker.

Conclusie

Als je op het punt staat om te kiezen tussen een actieve monitor of een passieve monitor, vraag jezelf dan eerst even af wat je belangrijk vindt in een luidspreker. Vind je het belangrijk dat het makkelijk en snel te installeren en te gebruiken is? Dan is het misschien verstandig om voor een actieve speaker te gaan. Wil je er juist tijd voor nemen om zo veel mogelijk controle over het geluid te hebben? Dan is een passieve luidspreker misschien toch een betere keuze. 

In een notendop zijn actieve speakers ideaal voor mensen die snel en zonder veel technische kennis willen genieten van goed geluid. Ze zijn eenvoudig in gebruik, compact en vaak voorzien van ingebouwde DSP’s om de geluidskwaliteit te optimaliseren. Dit maakt ze populair voor monitoren in muziekproductie, voor thuisgebruik en voor onderweg.

Aan de andere kant heb je met passieve speakers meer flexibiliteit en controle over de geluidsweergave. Ze zijn perfect voor mensen die maximale controle willen over hun geluid en apparatuur. Passieve speakers worden daarom ook vaak gebruikt in professionele installaties en bij audiofielen die maximale geluidscontrole willen.

Mocht je er na deze blog nog steeds niet uit zijn, kom dan gerust naar onze showroom in Wezep voor verder advies! 


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €250,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »