Professionele 4 kanaals DJ mixer - hybride mengpaneel - Geluidskaart 24 bit/96 kHz Lees meer.
Hij werd al voor zijn officiële release gespot in een aantal clubs, maar nu is ‘ie er dan toch: de Xone:PX5 van Allen & Heath. Deze DJ mixer is volgens het bedrijf een digitaal mengpaneel met een analoge ziel. Die ziel zit ‘m in de vier kanalen en het vijfde kanaal dat multi-inzetbaar is. Op de eerste vier kun je sowieso al kiezen tussen een phono-, line- of USB-aansluiting, kanaal A heeft de keuze tussen microfoon, USB of line. Nog meer multi-inzetbaarheid en hybride gebruik: de Xone:FX effectensectie. Deze is volledig digitaal en heeft een keur aan verschillende geluiden die je via een klein schermpje kunt selecteren en tot op de milliseconde gelijk kunt laten lopen.
De enige aansluitingen die niet aan de achterkant zitten, zijn die voor de hoofdtelefoon (3.5 en 6.3 mm jack) op de bovenzijde. Een blik op die achterkant leert ons meteen dat de mogelijkheden vrijwel oneindig zijn. Als je wilt, kun je zowel vier platenspelers als vier CD-spelers eraan hangen. Uiteraard kun je ze niet alle acht tegelijk gebruiken, maar het toont aan dat de Xone:PX5 multifunctioneel is. Ook kun je deze vier via USB versturen zodat je tot twintig kanalen (10 in, 10 uit; 24 bit/96 kHz) kunt gebruiken in je digitale workflow.
Het aansluiten van externe effecten is eigenlijk waar deze mixer van Allen & Heath om schreeuwt. Sowieso kun je met de 6.3 mm jacks al een hoop kanten op, maar nog leuker wordt het met de MIDI sync/out. Doordat er een MIDI-klok is geïntegreerd kun je vanaf je mengpaneel commando’s versturen naar de aangesloten apparatuur zoals synthesizers of drumcomputers. Net zo mooi meegenomen is de X-link-connectie (RJ45) zodat je de poorten op je PC niet hoeft vol te stoppen. Terug op de bovenkant kunnen we even kijken naar de VCF filtersectie die niet alleen hi-, band- of low pass is, maar waarbij je ook de resonantie en de sweep in kunt stellen. En bij de effecten kun je zelfs de toon en het verloop van het effect aanpassen (focus en decay). Maar eigenlijk moet je ‘m gewoon zelf eens uitproberen!